VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De cijfers van Unilever staan onder druk door de sterke euro. Dit jaar zal dat een negatief effect hebben van 6 tot 7 procent op omzet en winst. Maar volgens financieel topman Graeme Pitkethly is dit niet meer dan een translatie-effect en is de ontwikkeling van de dollar tegen de valuta van opkomende markten veel belangrijker.

Unilever meldde donderdag over het eerste kwartaal een omzetdaling met 5 procent. Dit was vrijwel volledig het gevolg van de sterke euro. De volumes groeiden met 3,6 procent, maar de vertaalslag naar euro’s deed dit ruim teniet.

Dit zal de rest van het jaar zo blijven, verwacht Pitkethly. Hij noemde een negatief effect op de omzet voor heel 2018 van 6 tot 7 procent en een nog iets groter effect op de winst per aandeel.

Volgens Pitkethly is dat echter geen reden tot zorg. “Dat heeft geen impact op de prestaties van het bedrijf. Wat wel impact heeft is de ontwikkeling van valuta tegen de dollar en die is heel goedaardig.”

De zwakte van de dollar heeft ervoor gezorgd dat de omzet van concern, die in euro's wordt uitgedrukt, is gedaald. Ook tegen de valuta van veel opkomende markten is de munt afgelopen jaar iets verzwakt. De dollarrally die halverwege 2014 begon is begin 2017 ten einde gekomen. Dit geeft consumenten in opkomende markten echter meer koopkracht in dollars en dat is gunstig voor Unilever. “Als meer consumenten onze merken in handen krijgen, is dat positief”, concludeerde Pitkethly.

Dit is ook te zien in de volumegroei in opkomende markten. Deze was in 2016 en 2017 onder de 2 procent, maar was het eerste kwartaal 4,3 procent. “Een duidelijke toename in volumes. We willen niet te vroeg juichen, maar we zijn heel tevreden met deze toename.”

Een bijkomstig effect van de beperkte inflatie is wel dat de prijzen die Unilever klanten kan rekenen ook niet stijgen. Omdat Unilever daarnaast te maken heeft met stevige concurrentie in ontwikkelde markten en de invoering van een btw in India, stijgen de prijzen over de hele linie van het bedrijf vrijwel niet.

Bij Unilever gaat het met de volumes dus de goede kant op. Daar staat tegenover dat prijsstijgingen geen bijdrage leveren aan de omzetgroei en dat de vertaalslag naar euro’s negatief uitvalt. Beleggers wikken en wegen de soms tegengestelde valutaeffecten bij Unilever en zijn blijkbaar niet helemaal overtuigd door de uitleg van het concern: ze zetten het aandeel bijna 2 procent lager.




Gerelateerde artikelen